martes, 2 de noviembre de 2010

5. Ramon Llull

5.1 Biografia

 Va néixer l'any 1932 a Mallorca i va morir al 1325 tornant d'un viatge a Tunis. Ramon va ser patge del Jaume el Conqueridor quan tenia catorze anys i també va ser preceptor del príncep Jaume, futur rei de Mallorca. Vivia a la cort i duia una vida alegre i una mica esbojarrada. Es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills. Cap als trenta anys va tenir quatre aparicions de Crist crucificat i a partir d'aquí la seva vida va canviar radicalment. Va escriure més de 250 llibres.







5.2 Obres
  • Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte ( 1304)
  • Vida coetània (1311)
  • Llibre de l'orde de cavalleria ( 1274-1276)
  • El Fèlix o Llibre de meravelles (1287- 1289)
  • El Llibre del gentil i dels tres savis (1274 - 1276)


5.3.1 Breu fragment d'una obra de llull.

El llibre de les bèsties:
Un cop Fèlix s'hagué acomiadat del filòsof, continuà el camí per una vall plena d'arbres i de fonts. A la sortida de la vall trobà dos homes pobrament vestits, de barbes i cabells molt llargs. Fèlix va saludar-los i ells li tornaren el salut:
-"Bons homes -digué Fèlix-, d'on veniu de quin orde sou? Perquè tal com vestiu sembla que sou d'algun orde."
-"Senyor -digueren els dos homes- venim de terres llunyanes i acabem de passar per una plana, prop d'aquí, on hem vist un gran aplegament de bèsties salvatges reunides per elegir rei. Nosaltres pertanyem a l'Orde dels apòstols i els nostres vestits i la nostra pobresa recorden el comportament dels apòstols mentre van viure en aquest món."
Molt s'admirà Fèlix dels dos homes, capaços de professar un orde tan alt com el dels apòstols i els digué:
-"L'Orde dels apòstols és superior a tots els altres i qui el professa no ha de témer la mort i ha d'anar a mostrar als infidels la via real de salvació, perquè viuen en l'error. També ha de donar testimoni de vida santa als cristians que siguin en pecat, mitjançant les pròpies obres i la predicació. L'home pertanyent a l'Orde dels apòstols no ha de cessar mai, fins al límit, de pregar i fer bones obres."




No hay comentarios:

Publicar un comentario