martes, 30 de noviembre de 2010

8. Què ens ha passat aquests últims dies?

El dissabte vam anar a una festa a casa d'un amic que es diu com tu, Jaume. Vam mirar una pel·lícula, vam sopar pizza i vam escoltar música i ens ho vam passar moltbé.

El dilluns dia 29 de novembre vam anar a un bar amb uns quants amics per veure el famós partit del Barça contra els Mandrils. El partit va ser molt emocionant, a la primera part el Barça va marcar dos gols, un fet pel Xavi i l'altre fet pel Pedro i això va fer que els del Madrid s'acollonissin. A la mitja part vam sortir del bar i a un amic nostre que es del Madrid li vam tirar una escupinada a la bandera. A la segona part vam tornar al bar i van celebrar els 3 últims gols dos fets pel Villa i un fet pel Jeffre. El partit va acabar amb una maneta impresionant, 5-0! Amb l'orgull al cor de ser CULÉ.

martes, 16 de noviembre de 2010

7.2 SIGLES

Dotze exemples de sigles:
1. EF (Educació Física)
2. DNI (Document Nacional d'Identitat)
3. ONG (Organització No Governamental)
4. UOC (Universitat Oberta de Catalunya)
5. MEC (Ministeri d'Educació i Ciència)
6. PPCC (Països Catalans)
7. OVNI (Objecte Volador No Identificat)
8. AATRM (Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerques Mèdiques)

9. BCIN ( Bé Cultural d'Interès Nacional)
10. BST (Banc de Sang i Teixits)
11. CAC ( Consell de l'Audiovisual de Catalunya)
12. CAP( Centre d'Atenció Primària) 

7.1 Els neologismes i les abreviacions

1. Neologia de forma.
-Per derivació: gelatera, glacera.
-Per composició: migcampista
-Per lexicalització d'unes sigles: RIP ( Requiescat in pacem) que significa, en pau descansi.
-Per escurçament: bio (biologia)
2. Neologia de significat: telepizza ( mirar la televisió mentre estas menjant una pizza, perquè és una cosa típica)
 
3. Manlleus lingüístics:
-De llengües modernes: judo
-Del llatí o grec antic: quimioteràpia

martes, 9 de noviembre de 2010

6.2 Diari ARA

Aquest nou diari ens sembla un bon projecte perquè així en aquest diari, alguns  famosos donen la seva opinió sobre la societat. Però també creiem que estaria bé que ens deixessin fer un diari a una persona que no és famosa, per tal de que els polítics coneixin la nostra opinió sobre la ciutat i el que succeeix.

Del diari ARA, coneixem varis personatges, un dels quals és l'Albert Om.
Albert Om

6. El tractament de les notícies

6.1 Diferències més important entre els diaris: La Vanguardia i l'Avui.
La Vanguardia acostuma a tractar temes més importants, com per exemple la arribada del Papa a Barcelona i les conseqüències que comporta aquest fet, generalment això surt en una imatge gran i encanvi en petit surten altres temes com,  la torre de vuit sense folre que han aconseguit construïr a Vilafranca  o també tracten sobre les drogues i l'alcohol.
A l'Avui, agafen més importancia al fet de la torra a Vilafranca i amb petit, també surt el tema de les drogues i l'alcohol.



Portada de Avui (España)Portada de La Vanguardia (España)
La fotografía de La Vanguardia no és la correcte del dia en que ho vem publicar, ja que hem tingut petits problemes i no ens ha sigut possible. Ho sentim molt, i disculpa'ns les molèsties.

martes, 2 de noviembre de 2010

5. Ramon Llull

5.1 Biografia

 Va néixer l'any 1932 a Mallorca i va morir al 1325 tornant d'un viatge a Tunis. Ramon va ser patge del Jaume el Conqueridor quan tenia catorze anys i també va ser preceptor del príncep Jaume, futur rei de Mallorca. Vivia a la cort i duia una vida alegre i una mica esbojarrada. Es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills. Cap als trenta anys va tenir quatre aparicions de Crist crucificat i a partir d'aquí la seva vida va canviar radicalment. Va escriure més de 250 llibres.







5.2 Obres
  • Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte ( 1304)
  • Vida coetània (1311)
  • Llibre de l'orde de cavalleria ( 1274-1276)
  • El Fèlix o Llibre de meravelles (1287- 1289)
  • El Llibre del gentil i dels tres savis (1274 - 1276)


5.3.1 Breu fragment d'una obra de llull.

El llibre de les bèsties:
Un cop Fèlix s'hagué acomiadat del filòsof, continuà el camí per una vall plena d'arbres i de fonts. A la sortida de la vall trobà dos homes pobrament vestits, de barbes i cabells molt llargs. Fèlix va saludar-los i ells li tornaren el salut:
-"Bons homes -digué Fèlix-, d'on veniu de quin orde sou? Perquè tal com vestiu sembla que sou d'algun orde."
-"Senyor -digueren els dos homes- venim de terres llunyanes i acabem de passar per una plana, prop d'aquí, on hem vist un gran aplegament de bèsties salvatges reunides per elegir rei. Nosaltres pertanyem a l'Orde dels apòstols i els nostres vestits i la nostra pobresa recorden el comportament dels apòstols mentre van viure en aquest món."
Molt s'admirà Fèlix dels dos homes, capaços de professar un orde tan alt com el dels apòstols i els digué:
-"L'Orde dels apòstols és superior a tots els altres i qui el professa no ha de témer la mort i ha d'anar a mostrar als infidels la via real de salvació, perquè viuen en l'error. També ha de donar testimoni de vida santa als cristians que siguin en pecat, mitjançant les pròpies obres i la predicació. L'home pertanyent a l'Orde dels apòstols no ha de cessar mai, fins al límit, de pregar i fer bones obres."